CE ESTE toxoplasmoza?
Toxoplasmoza este o boala cauzata de un organism protozoar numit Toxoplasma gondii. Aceasta afecteaza cele mai multe dintre animale (mai ales oi, pisici, si omul), dar chiar si insecte, pesti si rame care pot fi purtatoare. Din cauza riscului care poate sa apara la un copil nenascut, multi medici merg atat de departe incat recomanda femeilor gravide sa nu tina pisici in casa.
Care este riscul unui copil nenascut?
Un om cu o infectie acuta deToxoplasma prezinta diferite grade de boala: febra, marirea ganglionilor limfatici, rigiditate musculara, dureri articulare, ficat marit si / sau splina marita (manifestata prin marirea abdomenului superior). Aceste simptome pot fi atat de usoare incat pot trece neobservate. Boala dureaza 1-12 saptamani.
Cu toate acestea, in cazul in care persoana infectata este o femeie gravida, Toxoplasma poate traversa bariera placentara. Problemele ce pot aparea depind de stadiul sarcinii, in momentul infectiei. Infectia, la inceputul sarcinii, poate duce la avort spontan sau nasterea unui copil mort sau la un copil cu diverse grade de orbire (ca urmare a retinei inflamate) si / sau diferite afectiuni neurologice, inclusiv hidrocefalie, microcefalie. Uneori, problemele nu sunt evidente la nastere si se arata mai tarziu în viata. Din fericire, doar 30-40% din infectii duc la malformarea fatului, problema cea mai frecventa fiind afectiunea oculara.
Problemele descrise mai sus apar numai atunci cand cineva este infectat cu Toxoplasma pentru prima data. O persoana care a fost deja infectata este mai putin probabil sa se imbolnaveasca din nou si nici nu poate transmite boala transplacentar copilului nenascut, inca. In general, oamenii care fac si o a doua forma acuta de toxoplasmoza sunt persoanele sever imunodeprimate (ca cei cu SIDA sau cei cu cancer.)
Cum pot lua oamenii aceasta boala ?
Exista doua forme de baza ale organismului Toxoplasma: oochistul care se elimina prin fecalele de pisica si care poate ajunge pe diverse legume, fructe si trofozoitul care se gaseste în carnea animalelor de productie alimentara. O persoana care se contamineaza din greseala cu oricare dintre aceste forme de Toxoplasma este susceptibila de a fi infectata. Laptele de capra nepreparat termic (crud) este de asemenea o importanta sursa de infectie.
Daca o pisica are toxoplasmoza, aceasta va fi evident bolnava?
Nu neaparat. Forma de boala contagioasa pentru om, in ceea ce priveste pisica este forma intestinala in care aceasta elimina oochisturi prin fecale in diverse locuri unde pot fi ingerate de gazde intermediare cum ar fi porcul, oaia, vaca,etc, ele reprezentand ulterior potentiale surse de contaminare pentru om. In faza intestinala pisica poate sau nu sa manifeste un episod diareic (poate evolua asimptomatic-fara vreun simptom anume).
Prezinta pisica un risc pentru mine ?
Cele mai frecvente infectii umane cu toxoplasma au fost acelea prin consumul de carne si lapte insuficient preparate termic.
Oochisturile au nevoie de 24-48 de ore pentru a sporula, forma care este periculoasa pentru oameni. Din acest motiv, litiera pisicii ar trebui sa fie curatata zilnic sau de doua ori pe zi. Oochisturile periculoase pot fi contactate la gradinarit (unde pisicile pot elimina oochisturile prin fecale). De retinut este faptul ca oochisturile nu sunt distruse prin congelare.(nu vor fi distruse nici cele din sol, nici cele din carnea congelata). Pisica dvs. poate fi testata pentru a vedea daca a avut sau nu toxoplasmoza. Pisica in sine nu este o sursa de oochistuiri, ci numai fecalele ei.
Cum pot evita INFECTIA?
Cel mai important lucru este sa fim atenti atunci cand pregatim carnea de gatit , în special cea de miel si de porc. NU se mananca sau se gusta carnea inainte aceasta sa fie gatita. Microundele nu au c?ldura suficienta in mod uniform pentru a distruge toxoplasma.
Spalati-va mainile dupa manipularea litierei pisicii dvs.
Nu permiteți pisicii sa manance carne cruda. Hraniti-va pisica numai cu mancare speciala de pisici si nu o lasati afara sa vaneze .
Curatati litiera in fiecare zi sau chiar de doua ori pe zi. Nu aruncati continutul litierei in curtea din spate. Folositi intotdeauna manusi de cauciuc in timp ce gradinariti.
Nu permiteti accesul pisicilor in magaziile unde tineti produse alimentare.
Nu beti lapte crud, in special lapte de capra.
Desi exista posibilitatea de a lua toxoplasmoza de la pisici, nu s-a gasit o corelatie atat de stransa intre proprietarii de pisici si infectia cu Toxoplasma. Exista, totusi, o asociere foarte puternica intre infectia cu Toxoplasma si carnea cruda, ca si intre un abator si un macelar. Fiti atenti la manipularea carnii crude.