VACCINĂRI ȘI DEPARAZITĂRI

Pentru noi, unul dintre cele mai importante aspecte ale medicinei îl reprezintă prevenția diverselor afecțiuni.

Primele măsuri de prevenție se pot face printr-o deparazitare și o schemă de vaccinare aplicată corect, cu vaccinuri adaptate fiecărui pacient. Evoluția medicinei moderne și a cercetărilor în materie de vaccinuri au adus beneficii uimitoare atât omului cât și la numeroase specii de animale de companie sau crescute pentru agricultură.

În cadrul clinicii veterinare CERTOVET veți beneficia întotdeauna de cele mai bune vaccinuri și produse de deparazitare internă și externă, cu certificările și recomandările necesare.

Stabilim și adaptăm diverse scheme și protocoale de deparazitare internă și externă fiecărui pacient ce au drept scop prevenirea paraziților și a bolilor transmise de acestia.

Deținem și asigurăm posibilitatea tehnică de a informa proprietarii din timp (sms, email) pentru efectuarea diverselor măsuri de prevenție / profilaxie ( vaccinari, deparazitari), fapt ce asigură și pentru deținatarii de animale îngrijirea lor sănătoasă.

VACCINAREA LA CĂȚEI

Ce este vaccinul? Preparat biologic care contine anumite virusuri (ex. virusul parvovirozei, maladiei carre, etc.), sau bacterii (ex. Leptospira)  atenuate sau inactivate, care sunt capabile să inducă după administrarea prin injecții, sau prin administrarea intranazală (vaccinul pentru tuse de canișă), un răspuns imunitar protectiv față de o anumită agresiune infecțioasă. În sângele organismului respectiv se formează anticorpi care îl protejează contra microorganismului corespondent.

Prezența acestor anticorpi creează o imunizare (aparare) specifică împotriva infecției. Un vaccin poate conține un virus (vaccin monovalent) sau mai multe virusuri (vaccin polivalent), micro-organisme care au fost aduse în situația de a-și pierde pe cale artificială puterea patogenă pentru a-și păstra doar puterea protectoare. Vaccinurile sunt obținute printr-un tratament adaptat, biologic, fizic sau chimic al germenilor patogeni.

Când trebuie vaccinat un cățeluș?

Protocolul pediatric de vaccinare începe, în mod normal, la vârsta de 6 săptămâni și se efectuează, conform schemei noastre de vaccinare, adaptată zonei epidemiologice în care ne situăm,  prin 5 – 6 vaccinări la interval de 2 săptămâni între ele.

Se vaccinează doar animalele clinic sănătoase, fără febră, deparazitate intern și extern!

Vaccinarea ca din punct de vedere tehnic înseamnă o injecție subcutanată și în mod obișnuit este nedureroasă.

În cadrul clinicii CERTOVET, schema de vaccinare presupune efectuarea următoarelor vaccinuri:

La vârsta de 6 săptămâni – se începe cu 2 vaccinuri monovalente (pentru prevenirea parvovirozei și coronavirozei), se continuă apoi la vârsta de 8 săptămâni cu un vaccin polivalent (prevenirea maladiei carre), Distemper  (sau „jigodiei” în limbaj popular), Hepatitei infecțioase, Parvovirozei, Parainfluență virus și a Leptospirozei.

La vârsta de 10 săptămâni se efectuează vaccinul împotriva tusei de canișă (se administreaza intranazal)

La 12 săptămâni se efectuează vaccinul polivalent cu antirabic (va include și vaccinul împotriva rabiei, turbării) iar la 14 saptamani recomandăm efectuarea vaccinării împotriva Boreliozei (bolii Lyme) și împotriva Microsporiozei.

IMPORTANT

Trebuie reținut faptul că nu exista protocoale de vaccinare infailibile și universal valabile în timp! Protocolul corect este acela care este adaptat din toate punctele de vedere pacientului care urmează a fi vaccinat. În primul rând, nu toți cățeii se prezintă la prima vaccinare la vârsta de 6 săptămâni și atunci, în mod firesc, schema de vaccinare se adaptează în funcție de momentul prezentării la medicul veterinar.

Pentru a oferi o imunizare cât mai corectă, trebuie să efectuați cu strictețe aceste vaccinuri în zilele pe care vi le indică medicul veterinar!

Atenție!  În perioada protocolului de vaccinare cățelul nu are voie să intre în contact cu alți câini nevaccinați, sau să meargă prin locuri unde sunt sau au fost câini nevaccinați! Încălțămintea dumneavoastră cu care mergeți afară nu trebuie să intre în contact direct cu cățelul; puiul nu trebuie să aibă acces la ea, pentru că este cunoscut faptul că atunci când sunt mici, cățeii rod orice, inclusiv încălțămintea, dacă au acces la ea, iar pe încălțăminte se pot aduce diverse virusuri și ouă de paraziți cauzatori de boli.

Foarte important!!! Imediat după vaccinare, în ziua respectivă, cățelul poate fi mai apatic sau să facă febră, aspecte care sunt trecătoare și care nu ar trebui să îngrijoreze, iar intr-un procent statistic de 5%, unii căței pot dezvolta o reacție de tip anafilactic ce se manifesta prin umflarea capului, prurit (mâncărimi), agitație, aceste simptome necesitând o medicație specifică și imediată, altfel viața animalului dumneavoastră poate fi pusă în pericol. Totodata, unii căței pot dezvolta la locul inoculării vaccinului un nodul (o „umflătură”) care apare la câteva zile după vaccinare (3 – 5zile) și care în mod obișnuit se retrage fără un tratament specific, după aproximativ 10 zile. Dacă sunt totuși motive de îngrijorare, prezentați-vă la medicul veterinar.

Odată vaccinat, un pui de câine sau de pisică nu este protejat 100%. Fiecare vaccin, în funcţie de boala împotriva căreia se efectuează și în funcţie de schema de vaccinare, poate avea o eficienţa cuprinsă între 50% şi 99%.