Microciparea este un procedeu permanent și neinvaziv de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea dorsală interscapulară a animalului dumneavoastră de companie.
Microciparea reprezintă una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animalul dumneavoastră (este necesară și eliberarea unui pașaport internațional), dar este utilă și în cazul în care animalul de companie se pierde. Astfel, microciparea oferă o șansă în plus ca animalul dumneavoastră să se reîntoarcă acasă.
Microciparea câinilor este obligatorie în România începând cu data de 15 martie 2014!
Identificarea prin microcip este o metodă modernă, permanentă, rapidă și netraumatizantă de identificare a animalelor. Microcipul (se mai numește transponder) este un dispozitiv electronic incapsulat într-o sticlă biocompatibilă, tratat antimigrație, rezistent la apă, la vibrații și la șoc. Are dimensiuni comparabile cu cele ale unui bob de orez și este livrat într-o seringă de unică folosință, împachetată într-un mediu steril, gata pentru a fi utilizată. Conține un cod unic ce poate fi citit numai cu ajutorul unui cititor (scanner) special proiectat pentru activarea microcipului. Implantarea microcipului se face de către un medic veterinar autorizat. Nu este dureroasă și nu necesită anestezie. Procedura de implantare este comparabilă cu o injecție obișnuită, cu respectarea normelor de igienă și într-un mod perfect steril.
Utilitățile microcipului
Metoda identificării electronice prin microcip a animalelor s-a impus în Uniunea Europeana deoarece:
- este cea mai sigură metodă de identificare
- permite o citire simplă, sigură și rapidă a codului unic de identificare de pe microcip
- implantarea microcipului nu este un procedeu dureros ca și în cazul tatuării
- identificarea prin microcip este valabilă pentru toată durata de viață a animalului
- este sigură
- nu poate fi pierdută sau modificată
- animalul de companie este protejat în cazul pierderii sau a furtului – în situația în care este pierdut sau furat un animal de companie, se declară pierderea acestuia la cel mai apropiat cabinet veterinar, iar în momentul în care acesta este scanat, în oricare cabinet veterinar de pe teritoriul României, el va fi identificat iar proprietarul de drept va fi contactat după datele introduse în RECS și animalul va fi apoi returnat.
- microcipul este una din condițiile obligatorii pentru a putea călători cu animalul de companie în străinătate
PAȘAPORT PENTRU ANIMALE DE COMPANIE
Microcipul este una din condițiile obligatorii pentru a putea călători cu animalul de companie în străinătate. Pe lângă microcip, mai este nevoie de : pașaport, animalul să fie vaccinat antirabic și să aibă carnet de sănătate. Pașaportul animalelor de companie este, de fapt, un carnet de sănătate valabil internațional, în care se regăsesc aceleași informații din carnetul de sănătate obișnuit. După înregistrarea în rubricile pașaportului a informațiilor care se referă la acțiunile sanitare veterinare efectuate asupra animalului, medicul veterinar aplică în dreptul fiecărei înregistrări parafa, semnătura și ștampila unității.
Pașaportul poate fi legalizat de către orice medic autorizat (aproape toate cabinetele veterinare au un medic veterinar autorizat să legalizeze pasapoarte). Certovet eliberează și legalizează pașapoarte în condițiile prevăzute de legile internaționale.