Cainii si pisicile au rareori carii, dar chiar si asa, ei au nevoie de ingrijire dentara regulata. Asemenea oamenilor si cainii si pisicile pot suferi (mai mult cainii-dintre acestia cu precadere cei din rasele de talie mica: peckinez, bichon, shih tzu, teckel, chihuahua s.a.) de afectarea gingiilor provocata de acumularea de tartru pe dintii care nu au fost spalati in mod regulat. O infectie cronica a gingiilor se poate raspandi si la alte organe, si ar putea avea ca rezultat afectarea cordului sau rinichilor.
In timp ce examinati dintii catelului dumneavoastra, veti observa probabil acumularea de tartu (mai mult la nivelul molarilor-dintii din spate), o crusta galbui maronie.
Semnele bolii periodontale includ respiratie urat mirositoare cronica, salivatie, scarpinatul cu labuta la gura, gingii inflamate sau sangerande si dinti mobili sau chiar desprinsi. Toate acestea pot fi prevenite daca veti spala cainii pe dinti, regulat (2-3 ori/saptamana, macar) si deasemenea daca vor beneficia de verificari periodice, la medicul veterinar, a starii de sanatate de la nivelul cavitatii bucale.
Daca aveti un caine adult, este cel mai bine sa incepeti cu o curatare profesionala, detartraj daca este cazul, la medicul veterinar.
Daca aveti un pui, cumparati o periuta moale si incepeti sa-l spalati pe dinti. Noi recomandam spalatul pe dinti inca de la primele vizite la cabinet chiar daca la inceput catelusii au dinti de lapte care se vor schimba, dar este foarte important ca animalutul dumneavoastra sa fie obisnuiti cu aceasta manopera. Folositi pasta speciala de dinti pentru caini, respectiv pisici. Noua s-ar putea sa ne placa pasta mentolata, dar ei prefera aroma de carne de vita sau de pui, si pot sa o inghita fara sa li se faca rau.
Folosind periuta sau un degetar special, ridicati buzele animalutului si masati-i usor dintii si gingiile. In cazul unui pui, faceti asta doar pentru cativa dinti la inceput, ajungand treptat la toti dintii pe masura ce se obisnuieste cu procedura.