Ehrlichia canis – este o bacterie care traieste si infecteaza globula alba (leucocitul)
– poate infecta atat omul cat si animalele
– bacteria este raspandita de la cateii bolnavi la ceilalti prin intepatura (muscatura) capuselor, iar localizarea acestor bacterii intracelular face ca acestea sa fie dificil de eliminat, deoarece cele mai multe antibiotice nu patrund in interiorul celulelor.
Patogeneza si simptome ; exista 3 faze ale bolii
– acuta
– subclinica
– cronica
1. Faza acuta – este o forma usoara, apare la 1-3 saptamani de la muscatura capusei infestante. In aceasta periada bacteria se va atasa de membrana globulei albe, timp in care va scadea numarul de trombocite si apoi distrugerea acestora.
Cainele va prezenta inapetenta, apetit redus si uneori limfocentrii pot fi mariti. Poate aparea si febra. Daca animalul nu va fi tratat in acest stadiu, va trece in etapa urmatoare.
2. Faza subclinica – in aceasta faza cainele pare normal, ehrlichia fiind ascunsa ( este stocata in splina ) ; cainii pot sta in aceasta faza luni sau chiar ani de zile. Un indiciu ca ehrlichia se ascunde este acela ca la analizele de sange apar un numar redus de trombocite si de obicei, un nivel ridicat al globulinelor. (proteinele totale din sange sunt impartite in albumine – care au rol de transportor, si globuline – reprezentate de anticorpi. De aceea, in aceasta faza este foarte importanta determinarea nivelului globulinelor avandu-se in vedere faptul ca stimularea pe termen lung a sistemului imunitar va face sa creasca nivelul anticorpilor ( globulinelor)
3. Faza cronica – In aceasta faza cainele se imbolnaveste din nou. Aproximativ 60% din cainii cu erlicioza vor avea sangerari anormale din cauza numarului redus de trombocite.
Ca urmare a stimularii indelungate a sistemului imunitar apare si uveita, inflamatia corneei (apect de ochi albastri). Manifestarile neurologice pot fi si ele adesea observate.
Glomerulonefrita – poate aparea si ea si va duce la pierderi semnificative de proteine prin caile urinare. Cresterea nivelului globulinelor este aproape intotdeauna observata in aceasta faza, in timp ce al albuminelor este scazut.
4. Artrita poate aparea si ea uneori. (determinata de E. ewingii)
Diagnosticul – nu se bazeaza pe un singur test, ci pe o colectie de rezultate. Primul pas este acela de a gasi o serie de constatari tipice :
– febra
– ganglioni modificati
– sangerari
– artrita
– numarul scazut de trombocite
– nivelul globulinelor crescut
– anemie usoara
Exista si diferite teste de diagnostic rapid (teste imunocromatografice) ce pot sa confirme o eventuala suspiciune.
In cazuri norocoase morulele de erlichia se pot vedea si pe frotiurile de sange, iar atunci diagnosticul este cert.
Tratamentul – in ciuda faptului ca sunt cele mai vechi antibiotice utilizate, tetraciclinele sunt cele mai eficiente impotriva ehrlichiozei si oricarui alt parazit intracelular al sangelui. Doxiciclina, fiind un derivat mai modern, a devenit mai populara fiind si mai usor de dozat. Asteptati-va la cel putin 21 zile de tratament. Raspunsul, de obicei, este rapid, iar imbunatatirile sunt notabile inca din primele zile.
Trebuie retinut faptul ca imunitatea nu este de durata si poate sa reapara infectia.
De retinut, ca pe parcursul anului 2009, in cadrul cabinetului nostru, au fost diagnosticati cu ehrlichioza aproximativ 20 de caini prin intermediul testelor imunocromatografice, si alte 10-15 cazuri suspicionate carora li s-a administrat tratament direct si la care au raspuns foarte bine confirmandu-ne astfel suspiciunea.
Printre altele, o concluzie foarte importanta acestui articol este sa preveniti aceasta afectiune prin administrarea pe toata perioada sezonului cald (inceputul primaverii pana toamna tarziu) de produse antiparazitare externe de buna calitate, avand in vedere faptul ca vectorul acestei boli este capusa.