Dirofilarioza este o boala grava si fatala a inimii si pulmonilor produsa de un parazit, Dirofilaria immitis, transmis de tantari. Ea este produsa de viermele filarial (ca firul de ata) Dirofilaria immitis care traieste in arterele pulmonare (vasele sangvine care pornesc de la inima spre pulmoni) la majoritatea cainilor infestati. Denumirea de ”viermele inimii” (heartworm) este usor gresita intrucat numai in infestatii masive, acesti viermi ajung sa populeze si inima.
Transmiterea bolii se realizeaza cand un tantar ciupeste un caine infestat si ingera larvele de Dirofilaria (microfilarii), care se gasesc in circulatia sangvina a acestuia. Cand insecta ciupeste un alt caine sau o pisica, unele larve sunt inoculate sub pielea victimei. Larvele cresc circa 3-4 luni si in cele din urma isi croiesc calea catre inima unde se transforma in adulti, astfel incat ciclul biologic se poate relua.
Impactul asupra animalutului dumneavoastra de companie este variabil. Cainii pot sa nu prezinte niciun simptom de boala daca infestatia este slaba sau daca s-a produs recent. In anumite cazuri, dirofilarioza poate produce o epuizare grava si in cele din urma poate fi fatala.
Avand in vedere zona geografica a localitatii Navodari inconjurata de lacuri, deci si prezenta tantarilor este masiva consideram ca este foarte important ca fiecare proprietar de animalute sa stie mai multe amanunte despre aceasta afectiune.
Simptome
In general, simptomele nu apar pana cand nu se produc tulburari la nivel cardiac. Cainii pot prezenta o gama larga de simptome, unii dintre ei fiind complet asimptomatici (nu prezinta simptome deloc). In general, simptomele apar datorita insuficientei cardiace si sunt reprezentate de:
Oboseala la efort
Tuse
Tuse cu eliminarea de sange (hemoptizie)
Respiratie dificila
Indisponibilitatea de a se misca
Semne ale insuficientei cardiace congestive drepte, care includ ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), pulsatia venelor jugulare la nivelul gatului cand cainele este in repaus sau in statiune si respiratia dificila.
Diagnosticul se face prin examen microscopic din sange recoltat seara (dupa ora 18.00) si prin teste rapide speciale imunocromatografice.
Se recomanda efectuarea testului pentru dirofilarioza cardiaca o data la 6 luni.
cum se infesteaza cainii