Boala de Lyme (Borrelioza) este o boala infectioasa multisistemica grava care a devenit cea mai frecventa zoonoza (infectie transmisa de la animale la om) transmisa de capuse in ultimii ani.
Boala este cauzata de organisme din genul Borrelia, transferate de capuse sau alte insecte intepatoare (purici, tantari). Se manifesta prin afectarea sistemului locomotor, pielii, cordului si sistemului nervos si apatie. Boala este tratata atat la oameni cat si la animale prin administrarea de lunga durata de antibiotice. Terapia nu prezinta intotdeauna succes.
Simptomele clinice ale boreliozei la caini si pisici:

La caini, boala se manifesta cel mai frecvent printr-o inflamatie acuta a articulatiilor. Apar schiopaturi spontane, durere si tumefiere a uneia sau mai multor articulatii la animalele bolnave. Alte simptome sunt reprezentate de cresterea temperaturii, apatie , lipsa poftei de mancare. Apar afectiuni ale inimii si rinichilor si tulburari ale sistemului nervos manifestate agresiv, convulsii si modificari in comportament.De asemenea apar modificari ale pielii de scurta durata insa astfel incat zona rosie de intepatura nu mai ramane vizibila, de aceea Boala de Lyme la caini este descoperita mai ales dupa aparitia semnelor clinice, respectiv la 2-5 luni postcontaminare. La anumite animale cursul bolii poate fi asimptomatic.

La pisici simptomele de baza ale bolii includ durere si imobilitate ale membrelor si articulatiilor, schiopaturi, febra, anorexie, oboseala, posibilitatea de colaps spontan si anemie severa in cazurile grave. Adesea nu se observa modificari la nivelul pielii.

Pentru acest motiv CERTOVET recomanda vaccinarea preventiva in fiecare an, de preferat, a tuturor cainilor contra borreliozei!