dr. PAUL TOADER

medic veterinar

Dragostea pentru animăluțe poate fi extrem de motivantă nu doar pentru carieră cât și pentru viața unui om în general. Este și cazul doctorului chirurg veterinar Paul Toader din clinica CERTOVET. Medic veterinar licențiat al Facultății de Medicină Veterinară din București, promoția 2004, absolvent al masteratului, specializarea Clinică și Farmacie animale de companie (2004 – 2006), Paul este specializat în medicina animalelor de companie căreia îi cunoaște numeroasele aspecte și datorită experienței. Aici avem povestea sa de succes într-o lume a necuvântătoarelor, pe care nu toți oamenii au capacitatea să o înțeleagă și cu atât mai puțin să trateze pacienți care nu spun ce anume îi doare:

„Încă din primii ani de Facultate am mers în cabinete veterinare, în București, unde am urmat și cursurile Facultății de Medicină Veterinară, pentru a învăța cât mai multe din tainele acestei meserii, pentru a vedea lucrul concret cu animalul. Cabinetele la care am mers și care m-au ajutat în formarea mea au fost: Polivet (doctorul Tănase Andrei, profesorul nostru de chirurgie) – în anul I și cel de-al II-lea de studiu, apoi în anii V – VI de studiu, mergeam la Crivet Baba Novac, unde am și profesat pentru prima dată, alături de doctorul Vasile Botocică, pe care îl consider mentorul și formatorul meu, dar și alături de doctorul Cătălin Andreescu.

După o etapă importantă, petrecută la Crivet, a urmat cabinetul A&A Medical Vet, un alt cabinet important în București, unde informațiile mele medicale și nu numai, s-au îmbogățit dobândind noi experiențe alături de medici de mare calitate (în primul rând, doamna doctor Alice Rădulescu, apoi dr. Leca Florin, precum și ceilalți colegi de acolo). Bineînțeles că aceste experiențe și acumulări au fost completate și de orele de practică din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, unde rămâneam adeseori peste program pentru a învăța cât mai multe lucruri. Profesorul care mi-a fost model în cadrul Facultății, a fost domnul doctor Mario Codreanu.

După aceste experiențe am decis că am acumulat suficiente cunoștinte medicale, administrative și numai pentru a pune bazele unui cabinet veterinar așa cum ne-ar fi plăcut noua, celor care am fondat CERTOVET. Asa a luat ființă în 2007, pe 1 septembrie, acest vis frumos numit CERTOVET”.

EMOȚIILE DEBUTULUI ȘI AJUTORUL COLEGILOR:

“Începuturile mele ca medic veterinar se leagă de cabinetul Crivet din București, unde am profesat pentru prima dată. Bineînțeles că am avut emoții foarte mari, la început, mai ales pentru că urma să lucrez cu oamenii – proprietarii și nu știam dacă sunt suficient de pregătit pentru acest aspect. Pentru partea medicală, consider că aveam un bagaj de cunoștințe destul de consistent pentru a face față diverselor provocări medicale, dar bineînțeles că nu este îndeajuns, experiența fiind foarte importantă și în acest domeniu ca în oricare altul. Am beneficiat însă întotdeauna de ajutorul colegilor cu care am lucrat și care aveau mai multă experiență. Principiul după care m-am ghidat întotdeauna a fost și este: Înainte de toate să nu faci rău, să-ți cunoști și să-ți recunoști limitele, să fii corect cu tine însuți și cu pacientul. Acest aspect garantează reușita și dezvoltarea”.

DESPRE PASIUNE, PROVOCĂRI ȘI SATISFACȚII:

„Deși am crescut alături de animale de mic, la bunici și mi-au plăcut în mod special iepurii de casă, nu pot spune că mi-am dorit dintotdeauna să devin medic veterinar. Foarte târziu am descoperit această meserie, după terminarea liceului, când a trebuit să-mi aleg un destin în viață și sunt foarte fericit că am ales medicina veterinară, pentru că trecerea timpului mi-a accentuat și mai mult bucuria de a lucra cu și pentru animale.

Au fost și momente mai dificile în carieră. Cele mai triste momente au fost, desigur, cele în care nu am reușit să salvez viețile unor animăluțe din diverse motive dar am avut și satisfacții deosebite cu cazuri extrem de dificile care s-au rezolvat. O altă bucurie este atunci când putem ajuta și vindeca animăluțe care nu au proprietari, provenind de pe străzi, aduse fiind de diverse persoane iubitoare de animale. Satisfacția pare că este dublă deși tarifele pentru aceste situații sunt minime”.

COMUNICAREA CU POSESORII DE ANIMALE:

“Acest aspect mă preocupa și îmi place cel mai mult: educarea proprietarilor de animale. Comunic foarte mult cu ei pentru a-i face să înțeleagă cât de importantă este prevenția bolilor (mereu am fost de părere că un medic bun, inclusiv uman, este acela care reușește să facă o prevenție bună), prin vaccinarea periodică, deparazitarea internă și externă în mod regulat, efectuarea de analize, testări periodice pentru a preîntâmpina apariția și declanșarea unor posibile afecțiuni, hrănirea animăluțelor cu produse de calitate, complete, echilibrate și adaptate necesităților fiecărui pacient, o îngrijire corespunzătoare a blănii, dinților și multe alte aspecte pe care încercăm de fiecare dată să le transmitem proprietarilor de animale, încă de la prima întâlnire și pe tot parcursul vizitelor la medic.

Tot pentru a ajuta proprietarii să înțeleagă mai bine ceea ce au de făcut, le trimitem periodic diverse înștiințări prin e-mail despre afecțiunile specifice fiecărui sezon și ce anume trebuie să facă pentru ele, precum și sms-uri pentru a le reaminti când au diverse vaccinări sau deparazitări scadente.

Pot spune cu fermitate că din 2007, când am deschis cabinetul CERTOVET și până acum, oamenii au învățat foarte multe lucruri despre ceea ce înseamnă un animal de companie, îngrijirea lui, responsabilitatea pe care o au față de el și îmi place să cred că și noi am participat la educarea și formarea acestor proprietari.

INVESTIȚIE ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR:

“Încă de la început, am încercat întotdeaună să fim cât mai profesioniști, să realizăm un mediu plăcut pentru animalele și proprietarii ce ne-au trecut pragul. Totodată, echipa noastră a fost formată mereu din oameni iubitori de animale, responsabili și implicați în ceea ce fac.

Pe parcurs, am investit tot timpul în dotarea cabinetului, frizeriei, farmaciei, pentru a reuși să acoperim cât mai mult din nevoile pacienților noștri și să rezolvăm cât mai multe dintre probleme animaluțelor în cadrul cabinetului nostru și a nu mai pune oamenii pe drumuri pentru alte investigații, operații, etc.

O altă investiție foarte importantă a fost aceea în educarea noastră profesională continuă pentru a fi la curent cu toate noutățile apărute, pentru acumularea de noi cunoștințe și pentru a încerca să dezvoltăm și câteva specializări.

Așadar consider că sunt suficiente argumente pentru care oamenii ar trebui să aleagă cu încredere CERTOVET, un cabinet în continuă dezvoltare și preocupare de a face lucrurile cât mai bine pentru clienți”.